lördag 7 november 2015

Parity-systemet i NFL

Bill Belichick - myten bakom Patriots framgångar
För att vara en organisation i världens mest oreglerade länder, som jag anser USA vara, där nästintill varje lag eller regel anses som ett intrång på individens integritet, så är NFL en väldigt Marxistisk och strukturerad organisation som är nästintill analt noggrann när det gäller alla lagens, och dess spelares, lika värde. Alla lagen måste ha samma budget för spelarlöner, hård träning med fysisk kontakt får inte påbörjas inom ett visst datum, ett visst antal spelare får vara med i matchtruppen och ett visst antal spelare får vara med i träningstruppen, spelaruniformerna måste se ut på ett visst sätt, skorna får inte ha vissa färger, Rosa Bandet-kampanjen får ENDAST uppmärksammas i oktober, loggarna på vantar, sockar, hjälmar eller skor får max vara ett visst mått, osv osv...
Varje liten situation när det gäller kontrakt, träningar, sponsorer och allt, allt, ALLT som kan tänkas bli en fråga som eventuellt skulle få något lag att känna sej förbisett eller orättvist behandlat, har stötts och blötts för att minimeras.

Ett av dessa punkter är organisationens Parity-system (utjämningssystem) som i korthet är ett kösystem för i vilken ordning man har rätt att värva nya talanger från universiteten runt om i deras land. För att bestämma turordningen att värva så har dom bestämt att det sämst placerade laget får välja först, näst sist som tvåa, tredje från slutet som trea och så vidare. När alla lag fått välja en spelare så börjar turordningen om igen och igen, tills dess att ett visst antal spelare, som NFL bestämt före den sk Draften, är placerade i respektive lag. Därefter är det "hugg-sexa" på resterande talanger som inte fått något kontraktserbjudande, men ändå kan vara en oslipad diamant bland alla andra kolbitar.
Anledningen till detta utjämningssystem är en tvåstegsraket -
1) alla lagen vill vinna Super Bowl och det kräver många duktiga spelare, men spelarna i sin tur, vill alla ha höga löner så dom kan leva gott resterande tid av livet efter deras relativt korta karriärer. Om varje lag skulle ha oreglerad lönebudget skulle, med 99% av fallen, det lag med högst betalda spelare vinna år efter år efter år. Visst, fansen för det laget skulle säkert vara tacksamma, men det är inte riktigt vad organisationen vill.
2) NFL vill att det ska vara jämna, hårda och spännande matcher, så om ett eller två lag skulle vara alldeles för bra ( såsom Bayern München, Real Madrid, Barcelona, PSG i sina ligor ) tappar matcherna med dessa lag, attraktionsvärde, vilket medför mindre intresse och mindre publik, dvs sämre biljettintäkter och PPV-inkomster.
Raiders framtidsman(?)Derek Carr
Alltså så reglerade NFL lönerna med lönetak - vilket man ändå kan kringgå om man kan tänja på reglerna lite - och Parity-systemet som gör att det i teorin är möjligt för sämre lag att få tillgång till dom bättre talangerna först, vilket i sin tur ska leda till ett bättre lag. I långa loppet ska detta göra ligan jämnare, mer spännande och öka intresset vilket ger mer publikintäkter och PPV-inkomster.
Det intressanta med allt detta är att det funkar! Eller, funkar ganska bra, ska man kanske skriva. I slutändan handlar det ändå om hur bra scouterna är på att värdera spelarna som ska värvas, om tränarna kan förvalta talangerna och hur bra deras taktik plus flexibilitet efter motstånd är.

Två exempel på detta utjämningssystem är Seattle Seahawks och Oakland Raiders. Seattle vann Super Bowl 2014 och tog sej till final 2015, där dom förlorade  i en jämn match mot New England Patriots. Förra året hade dom vunnit 12 matcher och förlorat endast 4 på 16 omgångar. Som jämförelse detta år så har dom förlorat lika många (4) matcher denna säsong fastän den bara spelats åtta omgångar.
Å andra sidan så är det Oakland Raiders. Dom har haft en rejäl uppförsbacke dom senaste tio åren, men har genom taktiska och långsiktiga kontrakt fått ett riktigt bra lag och har chans att göra en säsong då man vinner fler matcher än förlorar. Kan kanske låta som en liten framgång, men om man sett Raiders' resultat dom senaste åren så är det ett nästintill fantastiskt år i år. 

Inga kommentarer: