Amanda, Emil, Andreas(som vilade denna tävling) och Elias |
Fortsättningen, då? Jag vet faktiskt inte, för som det är nu så är det inte någon som egentligen tagit sej längre än till NM och SM. Emil Kilrud - som vann guld i -69kg plus utsågs till bäste boxare - är den av alla tävlingsboxare i klubben som tränarna anser har störst potential att placera sej på JSM och även SM om några år. Jag håller med tränarna i deras spådom, men jag vill även sätta upp ett litet snedstreck efter Emils namn där jag skriver in Elias Nyman. Eftersom jag har sparrat lite lätt (lätt för dom, ska tilläggas) med båda två, så måste jag säga att det märks ganska tydligt att Emil har tränat längre och har ett bredare register än Elias, men jag tror att Elias kommer att kunna frambringa mer kraft och explosivitet, den dagen han får ordning på både teknik och självförtroende, för som det känns nu, så bromsar han sej själv med alldeles för halvhjärtade tekniker och hopsjunken stil.
Klart godkänt figthing-face |
Orosmolnet för dessa två boxare, anser jag iaf, är hur dom ska fortsätta att tränas och coachas. Som jag ser det - och som alltid när jag skriver, så är det min egen åsikt och inte någon "sanning" - är att många idéer om sparring, taktik och, speciellt, fysträningen känns alldeles för gammalmodig och lite stelbent. Jag tycker att både Poppen och Tore gör rätt i att luta sej mot det lite äldre och beprövade sätten när det gäller hur dom "bygger" en boxare från grunden, men eftersom jag varit runt på egen hand utan I19 och tränat med både andra klubbar och tränare, så har jag fått en liten annan uppfattning på hur man bör "vidareutbilda" boxare som tagit sej lite längre än många andra. Det dom flesta tränarna poängterar är att man måste våga gå lite utanför ramarna om man vill utvecklas och inte fortsätta i samma fotspår, fast snabbare/hårdare/mer, med enda skillnaden från tidigare.
Det är här som jag måste ge mma-utövare högt betyg - och Gud vet att jag inte har speciellt höga tankar om dessa - då dom gärna testar både andra kampsportsstilar och träningsmetoder, för att kunna förbättra sin teknik och fysik istället för att fastna i gamla, föråldrade träningssätt. I dom flesta fall tycker jag iofs att dom borde träna minst dubbelt så lång tid på sina grunder, men man ska ju inte begära för mycket.
Många av dessa hel-eller halvproffs lägger ner minst lika mycket tid på sin träning som dagens tävlingsboxare - i flesta fall mycket mer tid - och låser sej inte lika trofast till enbart en tränare eller klubb. Det dom istället brukar göra är att utgå från en klubb, MEN kompletterar med annan klubb/tränare som kan ge dom nya idéer/vinklar/träningsupplägg. För mej - som inte är en skolad boxare - är det ett självklart sätt att arbeta sej fram på, men traditioner och gamla mönster kan vara väldigt svårt att rucka på. Speciellt när atleten känner en stor tacksamhet till sin gamle tränare och inte vill göra hen besviken genom att vända sej till någon annan för att få hjälp.
Tyvärr så finns det ett klockrent exempel på detta, då Fedor Emelianenko envist fortsatte med sin gamla tränarstab fastän många i mma-världen ansåg att det var ett stort misstag. Deras åsikt var att han måste byta tränare till någon/några som var mer insatt i den moderna mma´n och dess utveckling.
Så blev inte fallet...